Tuesday 14 June 2016

07&08/10 ROBOTS, VERHUISDOZEN & BUGS


Conferenties roepen bij de meeste mensen niet de meest inspirerende beelden op maar mensen uit de techwereld spreken altijd vol enthousiasme over hun conferenties. Daarom heb ik mijzelf begin dit jaar voorgenomen dat, wanneer ik dit half jaar de kans zou krijgen om naar een tech conferentie te gaan, ik deze kans met beide handen aan zou pakken en het is gelukt!

Door de RailsGirls NL meetup groep werd mij een vrijkaartje gegund voor GitHub Satellite Amsterdam, in de Gashouder op het Westergasfabriekterrein. Github bied een dienst waarmee het programmeurs makkelijker wordt gemaakt om samen aan een product te werken. Ze zijn marktleider en hun diensten zijn voor talloze bedrijven een essentieel onderdeel van hun dagelijkse workflow. Grote kans dat wanneer je een laptop van een programmeur ziet dat deze met trots o.a. een GitHub sticker draagt.

Mijn eerste tech conferentie

Zo stond ik 11 mei ’s ochtends vroeg in Amsterdam op tramlijn 10 richting het Westergasfabriekterrein te wachten met uitzicht op twee van Amsterdams iconen; Windmolen de Gooyer en brouwerij ’t IJ. In de tram spotte ik al snel een tweetal andere programmeurs doordat ze een shirt droegen met het GitHub logo.





In de loop naar de gashouder raakte ik met hun aan de praat en ze bleken Ierse informatica studenten die in Amsterdam stage liepen bij een app-ontwikkelaar. Via hun stage hadden ze kaartjes gekregen voor de conferentie. Na een discussie over native ontwikkelen of niet kwamen we aan bij de ingang van de Gashouder raakte ik de Ieren kwijt in de rijen met bezoekers die stonden te wachten om hun bezoekersbadge, t-shirt voucher en tas te bemachtigen. Er heerste al bij de ingang een hippe ‘vibe’ die de hele conferentie, bleek later, behouden zou blijven.

Stereotype en hipster nerds

De gashouder was omgetoverd tot een futuristisch ogende hipster nerd tempel/spaceship met in het midden een oase aan koffie en ontbijt. De indrukwekkende metershoge HuBot (een product van GitHub) en Octocat (logo van GitHub) gemaakt vielen als eerste op. Daarnaast hing het vol met de creative logo’s van start-up’s die het evenement sponsorden. Het evenement was ‘Amerikaans groots' aangepakt. Door elkaar heen kruisden prototype nerds met koffie, mannen in pak, druk om zich heen kijkende, bellende en rennende mensen van de organisatie, zoekende éénlingen met een veel te zware rugzak en groepjes tech-hipsters. Verzonken in een conversatie, in hun hipster koffie of in hun telefoon/laptop.

*Okey, dit moet vastgelegd worden en gedeeld en dan even kijken of wat te drinken kunnen krijgen en een praatje kunnen maken.* Foto’s gemaakt, mensen gespamd op WhatsApp en Slack… op naar de koffie. Ik ben enthousiast en helemaal wakker, maar de meeste developers die ik tegenkom hebben nog niet zo veel zin om te praten, merk ik. Dus ik zoek alvast een plek om te zitten voor de opening-talk van de grondlegger van Github; Chris Wanstrath.





Ik moet toegeven dat ik voor het evenement nog nooit van de beste man had gehoord maar hij gaf een amuserende keynote a la Apple waarin hij o.a. aankondigde dat Electron (ook een product van hun) vanaf dat moment gereleased werd. Daarnaast vertelde hij nog dat de abonnementen voor Github goedkoper werden, waarna er een luid applause, ondersteund door gejoel door de zaal heen ging. Hij begon zijn talk met uitleggen dat Github tot doel heeft programmeurs blij te maken en dat is in de conferentie wel doorgevoerd.

Again talks en talks...

De kop was er af en het reguliere programma kon beginnen. De talks waren verdeeld in een developer track en een discover track. Ik had bij Alledaags de tip gekregen om, als ik moest kiezen, de praktische onderwerpen links te laten liggen omdat deze wel te vinden zijn als je ze nodig hebt. De bredere onderwerpen zijn vaak interessanter. Ik ben daarom ook vooral aanwezig geweest bij de talks in de discover track.

Op de conferentie werd aangegeven dat aantekeningen niet nodig waren omdat de talks na de conferentie online beschikbaar zouden komen maar dit is helaas tot nu toe niet gebeurd. Zodra ze beschikbaar worden zal ik ze hier toevoegen.


Ik heb de volgende talks gezien:
Collaborating with Hubot for a more efficient DevOps workflow - Brent Beer (GitHub)
Social coding at SAP - Thomas Jansen (SAP)
Inspiring innovation in a new era of technology - Peter Klenk (IBM)
Optimizing for cognitive workflows: why continuous delivery isn't just for tools - Laurent Ploix (Spotify)
Building cross-platform apps with Electron - Jessica Lord (GitHub)
How we built GOV.UK without breaking the web - Jenny Duckett (GOV.UK) & Alex Muller (GOV.UK)
The API flow - Zdenek Nemec (Apiary)

Closing keynotes:
Nicole Sanchez (GitHub)
Desert Horse-Grant (Fred Hutch) en Lisa McFerrin (Fred Hutch)
Elizabeth McCauley (Code to Inspire)


Na de opening talk werden mensen wakker en ik heb gedurende de dag weer met veel interessante mensen gesproken en ben zelfs nog verschillende mensen tegengekomen die ik eerder had ontmoet bij meetups/workshops. Daarnaast ontmoette ik via Martina (wie ook via de RailsGirls meetup groep een kaartje had gekregen), Lieke Boon waarvan ik bij het schrijven van dit artikel er pas achter kom dat zij de persoon achter codepancake is; een blog over programmeren wat ik al een tijdje volg. Ook de developers wereld is klein :-).

Conclusie

Ik heb een awesome dag gehad. Aan het einde van de dag, gesloopt door alle indrukken heb ik besloten om de afterparty in het Van Gogh museum over te slaan en de tramlijn terug te pakken samen met een aantal van mijn nieuwe tech kennissen. Als deze conferentie model staat voor een tech conferentie dan snap ik het enthousiasme van de developers over hun conferenties.

Ondertussen bij Alledaags...

The big building in Groningen is sinds een aantal weken het nieuwe adres van Alledaags. Het zit in het ‘TNT-post gebouw’ achter het centraal station en is een 'start-up hub' met een diversiteit aan bedrijven. Je vind er van tech bedrijven zoals Spindle tot social start-up's zoals Van Hulley en alles er tussen in. Een leuke en inspirerende nieuwe werkplek voor de donderdagen en de vrijdagen dus voor mij!


In productie

Ondertussen heeft het product waar ik samen met Bas en Gerben aan werk een mijlpaal bereikt. Het is intern in gebruik genomen (en dat is best awesome). De eerste versie is af en er is nog een aantal weken tijd voor de doorontwikkeling. Dit betekend onder andere de komende tijd de ‘bugs' (lees: fouten die ik heb gemaakt tijdens de ontwikkeling) verzamelen en oplossen. Deze zullen tijdens het gebruik snel aan het licht komen (spannend). Daarnaast gaan we tijd nemen om de gebruiksvriendelijkheid en de vormgeving tweaken (lees verbeteren).

Terug naar de tekentafel

Er staan geen grote dingen op mijn planning de komende weken om de focus op stage te kunnen leggen. We nemen even weer een stap terug in het project en gaan dus deels weer terug naar de tekentafel. Dit lijkt mij ook een zeer leerzame en interessante fase in het project omdat dat ik daarvoor weer de bestaande code ga induiken. Dit betekend voor mij de test om te zien of ik de code die ik samen met Bas en Gerben heb ontwikkeld goed heb begrepen en een kans om te zien waar ik nog aandacht aan moet besteden.

De beste dingen worden twee keer gebouwd aldus Bas Holtrop.

Tot over een maand!