Tuesday 01 March 2016

Getting my NERD on in 2016


In mijn studies en werk heb ik mij vooral gericht op het vormgeven van digitale producten en de interactie tussen het product en de gebruiker. Vorig jaar heb ik besloten om mij te gaan verdiepen in de techniek achter websites, apps en software.

Sinds voorjaar 2015 heb ik elke week minimaal één dag vrijgemaakt om te besteden aan het ontwikkelen van mijn ‘developer skills’ het komende jaar duik ik verder in de techniek en de wereld van digitale productontwikkeling anno 2016.

Tot dusver…

In 2015 heb ik o.a. workshops gevolgd van Railsgirls en Djangogirls, veel online tutorials gedaan, ‘tig’ uren aan postcasts geluisterd (o.a: DeveloperTea en Boagworld) en een webapp in ruby on rails ontwikkeld. Het was een inspirerend jaar waarin ik veel nieuwe mensen heb leren kennen (o.a. dankzij initiatieven als Girls Who Like Code) en een klein beetje heb gezien wat het inhoud om software te ontwikkelen als programmeur.


Hoe leer ik programmeren naast mijn werk?

Het heeft mij veel tijd gekost om te bepalen waar juist wel en waar juist niet, tijd in te investeren om het programmeren te leren. Er valt zoveel te kiezen. Front-end, back-end, full-stack, html/css, php, ruby, web of toch iOS om al die (potentieel geniaal en miljoenen genererende) app ideeën een keer te kunnen ontwikkelen. Ik heb een aantal dingen op een rijtje gezet die mij hebben geholpen bij het bepalen van de aandachtsgebieden of de motivatie hebben gegeven om hiermee door te gaan.

Zoek andere programmeurs op

Wat mij vooral is opgevallen vorig jaar is hoeveel programmeurs gemotiveerd zijn om anderen die geïnteresseerd zijn in hun vakgebied te helpen en het eindeloze geduld dat ze hiervoor opbrengen. Dit heeft mij heel vaak flinke stappen vooruit geholpen. Vooral bij het bepalen van mijn strategie. Alle workshops die ik in Groningen heb gevolgd waren kosteloos bij te wonen door sponsoren uit de tech-wereld en werden vrijwillig georganiseerd.

Het is makkelijk om achter je computer te blijven zitten maar het is zeer effectief en vooral leuk om ook anderen op te zoeken en om hulp te vragen. Zeker aan te raden als je zelf wilt leren programmeren, zo niet een must! Ik geef je op een briefje dat je niet de enige bent die onzeker is over zijn niveau om een workshop bij te wonen. Gewoon gaan! Je zult zien dat je interesse gewaardeerd wordt en dat domme vragen echt niet bestaan.


Yes, lets go! :-) #djangogirlsgr #hwwg

Een foto die door hiltsje is geplaatst op


De tech wereld is ‘awesome’!

Tijdens de workshops heb ik nog iets (essentieels) ontdekt: Als je (eerste ‘hello world’) code werkt is het AWESOME, als je er achter komt dat je ‘nyan cat’ in de terminal kan maken is het AWESOME, als anderen je blog delen is het AWESOME, als je aan een mooi project mag werken is het AWESOME en als er pizza is gehaald is het natuurlijk ook AWESOME! Kortom: if positief then AWESOME. Gekheid natuurlijk maar het is fantastisch met hoeveel energie, passie en positiviteit er wordt gewerkt door programmeurs. Ter ere hiervan wordt mijn woord van 2016: 'Awesome!' :-)

Vrouwen verenigt u!

De vrouwelijke programmeur is in opmars. Je kunt er niet om heen. De tech-wereld vindt dat er meer vrouwelijke programmeurs nodig zijn. Hierdoor ontstaan verschillende initiatieven die vrouwen proberen te motiveren om te gaan leren programmeren. Ik ben nog niet overtuigd van de noodzaak en de feministische gedachte erachter maar je hoort mij niet klagen.

Er is nooit één juiste oplossing

Programmeren is problemen oplossen en elk probleem kan op heel veel verschillende manieren opgelost worden. Doordat er geen hapklare oplossing is voor elk probleem of zelfs de meestvoorkomende problemen maakt dat het leren van programmeren niet een kwestie van de stof uit je hoofd leren is.

De ‘stof’ is namelijk zoveel en verandert zo snel dat geen programmeur ‘alles’ kan en weet. Het was in het begin een beetje ‘door bomen, bos’ verhaal voor mij maar hoe meer ik leer hoe meer duidelijk wordt welke kant ik op wil. Mijn conclusie: Probeer uit te vinden wat je wilt gaan doen, kies de tools die je daarvoor nodig hebt en GO! Programmeren leer je door het zo veel mogelijk te doen. Het is in veel opzichten een praktische vaardigheid maar met oneindig veel mogelijkheden.

De taal die je kiest om te leren is minder belangrijk

Ik ben geen programmeur tegengekomen die in minder dan 3 talen werkt. Allemaal geven ze aan dat als je de ‘basis’ kent je redelijk eenvoudig andere talen kunt leren. Nu ben ik alleen nog steeds bezig om er achter te komen wat die ‘basis’ dan is.

En nu…

De komende tijd ga ik opzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe en wat is het om programmeur te zijn in het noorden van Nederland? om uiteindelijk de vraag: Is het iets voor mij? te kunnen beantwoorden!

Om hier achter te komen mag ik o.a. het komende half jaar deeltijd, stage gaan lopen bij Alledaags in Groningen. *doet een dansje!*

Daarnaast wil ik graag met veel verschillende mensen uit het vakgebied in het noorden van Nederland spreken om met hun ervaringen een antwoord op mijn vraag te kunnen vinden. Voel je je aangesproken en zou je mij willen helpen? Awesome! Laat dan even een berichtje achter op Twitter dan doen we snel een kopje koffie. :-)

Tot slot nogmaals…

Als je dit leest omdat je ook wilt gaan programmeren maar nog een beetje zoekende naar waar je moet beginnen? Zoek andere programmeurs of mensen die willen leren programmeren op. Een vraag n.a.v. dit artikel? Happy to help. Laat het mij even weten via Twitter.