Tuesday 01 March 2016

1/10: Vrijdags ‘Alledaags dag’


Mijn week begint tegenwoordig pas echt op vrijdag. Dit is mijn ‘Alledaags dag’. Ik stap redelijk gemakkelijk uit bed trek snel mijn sportkleding aan voor een korte HIIT-sessie om de dag fit te beginnen. Even douchen, wat eten en dan richting Groningen. In de volle bus met rugzak op mijn rug sta ik tussen scholieren en studenten die nog even voor hun uit staren met oordopjes in voor hun dag echt begint of driftig op hun telefoon tikken om al hun vrienden te selecteren aan wie ze verslag van hun busritje willen doen via Snapchat. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om een podcast te luisteren en het smartphone gebruik van mijn mede passagiers te analyseren.





Ik ben meestal iets te vroeg in Groningen en loop dan soms nog even de Starbucks in om mijn handen weer even op temperatuur en kleur te laten komen en het ‘Rockstar Silicon Valley developer’ gevoel even compleet te maken. Daarna loop ik langs het nu nog volledig in David Bowie geheulde Groninger museum naar het kantoor van Alledaags dat uitkijkt op het museum. Het kantoor zit op de tweede verdieping in een monumentaal pand aan de Ubbo Emmiussingel.

Door de hoge ramen, het heldere interieur en de open inrichting is het een fijne lichte ruimte om in te werken. De kantoor brede ingebouwde boekenkast gevuld met o.a. design en developer boeken en een scala aan telefoons en tablets voor het testen van de app’s en sites zorgt voor kleur en inspiratie in het kantoor. In het midden staan witte bureaus die samen één grote tafel vormen waaraan iedereen zijn eigen werkplek heeft. Naast de open haard hangt een groot whiteboard vol met post-it’s waar iedereen zich s’ochtends even verzamelt voor een ‘stand-up’ meeting om door te nemen welke zaken zijn afgerond en wat er vandaag door wie opgepakt gaat worden.

De afgelopen weken

Bas Holtrop en Gerben Robijn; de developers en mijn stagebegeleiders, werken op dit moment hard aan de IOS en Android app en API voor het programma ‘Sprekend Nederland’ in opdracht van de NTR welke veel publiciteit heeft gehad de afgelopen weken. De app speelt een belangrijke rol in de productie van een nieuw programma van de NTR. Voor ik aan de slag ga praten we elkaar even bij over de afgelopen week. Er is elke week wel nieuws; belangrijke product updates, nieuwe kandidaat voor de openstaande vacatures voor twee developers, nieuws over (nieuwe) opdrachten en over de zoektocht naar een groter kantoor in de stad want Alledaags groeit!

Don’t hesitate to ask. Seriously!

Om een beetje vertrouwd te raken met de technieken en tools die Alledaags gebruikt heb ik de afgelopen weken verdiept in ontwikkeling met Swift voor IOS en Laravel, het PHP framework wat wordt gebruikt voor o.a. de mobiele websites. Ik loop de eerste dag regelmatig tegen dingen aan in de tutorials die ik nog niet begrijp maar ben nog een beetje terughoudend met de vragen te stellen aan Bas of Gerben omdat ik hun niet steeds wil storen. Gerben heeft dit opgemerkt en gaf direct aan; "Als iets niet werkt of je begrijpt het niet moet je het meteen vragen, daar zit je híer voor". Awesome, meteen de eerste dag was voor mij bevestigd dat ik het komende half jaar heel veel kan leren! Ik hoop niet dat Gerben spijt krijgt ;-).

Ik durf al bijna hardop ‘wij’ te zeggen als ik het over Alledaags heb. Het stagecontract is getekend, ik heb een Alledaags e-mailadres, toegang tot alle benodigde tools en ben toegevoegd in de Whatsapp-groep. De openheid, de motivatie en het enthousiasme van de mensen in deze wereld heb ik gemist. Vooral na een aantal jaar in een andere, conventionele industrie te hebben gewerkt

Reacties op Sengo

Deze openheid werd me ook buiten stage duidelijk de afgelopen weken. Ik heb veel positieve reacties gehad op mijn eerste artikel. Daarnaast had ik al heel snel een aantal afspraken staan met programmeurs die gehoor hebben gegeven aan mijn oproepje en bereid zijn om mij te helpen. Awesome!

Koffie met developers

Afgelopen weekend heb ik met Joris van der Burgh gesproken. Joris heb ik leren kennen bij V12 Online Engineers waar hij destijds Chief Development was. Tegenwoordig is Joris Senior Software Engineer bij LeadQ in Groningen en werkt hier voornamelijk aan het lead management systeem, een product van LeadQ.

We hebben onder andere gesproken over ‘leren programmeren’ , bijblijven met ontwikkelingen, waar wel en waar niet tijd in te steken, wat die voor mij nog steeds ‘mysterieuze basis’ van het programmeren nou is, wat een goede programmeur volgens hem onderscheid, typen databases, de toekomt van de techwereld en de rol van de programmeur hierin. Joris is altijd bezig met leren en verkennen van nieuwe methoden en tools waardoor hij een hele brede kennis van het vak heeft ontwikkeld. Later meer over dit gesprek met Joris…

De komende weken

Nu, de eerste 6 dagen van de in totaal 48 dagen van mijn stage zitten er alweer op. Met de start van februari ben ik drie dagen gaan werken en loop ik donderdag én vrijdag stage. Het echte werk gaat beginnen. Ik ga meewerken aan de ontwikkeling van een systeem voor de backoffice wat we waarschijnlijk met Laravel gaan bouwen. We zijn reeds gestart met de gewenste functionaliteit in kaart te brengen. Helemaal in mijn straatje! :-)

De uitdaging voor mij de komende twee weken is het mvp te definiëren en deze om te zetten naar een functioneel ontwerp. Ik heb dus nog wel even wat huiswerk te doen vanwege een kleine (4 jaar) achterstand m.b.t. de ontwikkelingen op het gebied van UX/UI.

De komende twee weken spreek ik ook met Rain Leander. Zij is Software Engineer bij Redhat en is wat men noemt een ‘multipotentialite’. Ze heeft Bachelor’s in dans een Master’s in IT, besteed veel tijd aan de developer community en is vaak op conferenties over de hele wereld te vinden voor het geven van talks zoals bijvoorbeeld afgelopen weekend op ‘Devconf CZ’.