Wednesday 09 March 2016

2/10: Schets en Sketch
De afgelopen weken heb ik bij alledaags samen met Bas Holtrop en Anita Drenthen (Product Owner & Project Manager) het ‘minimum viable product’ bepaald voor het backoffice systeem waar ik de komende weken aan mag werken. Dit betekent overleg en discussie over het doel, wensen en functionaliteit voor het systeem en aan de slag met een aantal lege vellen A4 en potloden met als resultaat een voorstel voor het interactie ontwerp en een spoor van ‘gumsel’ door het hele kantoor. Kortom; Hillie in haar nopjes.

Sketch

Alledaags gebruikt Sketch voor het digitaal uitwerken van hun interactie ontwerpen . Ik had al in verschillende podcasts gehoord over hoe Awesome Sketch zou zijn dus ik was heel benieuwd. Na een spoedcursus van Gerben Robijn en een uitleg over het ontwerpproces binnen Alledaags van Gerben Bosch (Designer) was ik redelijk snel onderweg.

Het programma lijkt qua werkwijze erg op Photoshop/Illustrator maar is gericht op het ontwerpen van interfaces en ik had het eerder willen leren kennen. Ik zou het zeker even checken als je wireframes of userflows gaat maken.

Koffie met Rain Leander

Afgelopen week heb ik met Rain Leander gesproken. Ook dit was weer een waardevol en leuk gesprek. We hebben gesproken over het leren van programmeren, haar idee over de basis van het programmeren, spreken op conferenties, haar werk en hoe dit allemaal te combineren zodat het ook awesome blijft. Later meer over het gesprek met Rain.

Kleine verandering in richting

Ik ben er achter gekomen dat, om de ‘mysterieuze basis’ van het programmeren te definiëren, hethandig is om te weten wat voor aspect/soort/richting/functie binnen het programmeren mijn interesse heeft en waar ik mij verder in wil ontwikkelen.

Het project waar ik aan ga meeontwikkelen omvat een breed scala aan aspecten van programmeren en vereist verschillende technieken. Dit is volgens mij de perfecte kans om het antwoord op die vraag te vinden. De focus verschuift dus een beetje van ervaren hoe het is om programmeur te zijn naar; Wát voor programmeur wil ik zijn?

De komende weken

Het interactie ontwerp ligt klaar en de komende weken ga ik de code weer induiken. De front-end code wel te verstaan. Dus dat betekent mijn HTML, CSS en Bootstrap kennis opvijzelen. Het is mij niet onbekend, maar toen ik er het drukste mee was werkte iedereen nog met tabellen in de plaats van div’s. Er is veel veranderd en meer mogelijk geworden.

Sengo

De reacties op Sengo zijn Awesome! Er gebeuren zoveel leuke dingen de afgelopen tijd. Inspirerende gesprekken, ik leer elke week weer immens veel nieuwe dingen en zelfs al een bestelling van mijn ‘#awesome developer kit’. Het liefst zou ik in elk artikel vertellen wat er allemaal gebeurt is, met wie ik heb gesproken, wat ze in de koffie hadden, hoe lekker het weer was en wat voor awesome oplossing Gerben en Bas nu weer hebben bedacht voor een probleem in een app. Ik heb gezien dat dit betekent dat ik elke avond zit te typen aan een artikel en niet aan een regel code. Daarom heb ik besloten; De komende artikelen worden korter… als het lukt.