Friday 25 March 2016

4/10: PERFECTIONISME VS MOMENTUM


De afgelopen weken...

< nerd* > heb veel geleerd over de huidige workflow binnen de softwareontwikkeling. Het is even werk om het allemaal in te richten maar als het éénmaal loopt heb je er veel voordeel van. Ik heb mijn eerste ‘Git merge’ conflict gehad en één van de interactieve elementen in de backlog geprogrammeerd. Dat wil zeggen: bij elkaar gehackt met hulp van Gerben maar toch best wel een beetje trots :-).

Daarnaast heb ik geleerd over watch functies die veranderingen in data monitoren waardoor je je code hier op kunt reageren. De mogelijkheden die dat biedt zijn awesome lijkt me. Op dit moment zit ik middenin het ontwerpen van het datamodel en de database inrichten aan de hand hiervan. Het is niet de eerste keer dat ik dit maak maar voor deze app heb ga ik er wel iets dieper in duiken. < /nerd >

*Niet geïnteresseerd in de technische details over waar ik aan werk? Sla gerust de alinea gemarkeerd met < nerd > < /nerd > over. Beetje extra service vanaf nu.

Evenwicht in perfectionisme en momentum

Momentum houden of elke regel code helemaal begrijpen voor je verder gaat. Ik vind het een lastige om goed evenwicht in te vinden. Deze keuze loop ik steeds vaker tegen aan de afgelopen weken en ik wordt me hierdoor steeds bewuster van mijn perfectionisme. Bij alles wat ik doe wil ik het liefst volledig begrijpen waarom ik het doe en welke gevolgen het heeft.

Dit betekend bij programmeren dat ik veel van mijn tijd spendeer aan (over) code lezen en notities maken maar niet aan code schrijven. Aangezien ik in mijn eerste artikel al heb geconcludeerd; programmeren leer je door te doen, is dit niet de ideale situatie. Bas en Gerben merken dan ook regelmatig op; “Dat ga je wel beter begrijpen als je er mee werkt, gewoon doen” of “Dat moet je voor nu even aannemen”. Noem het perfectionisme of micromanagement, het is een eigenschap die je duidelijk in de hand moet leren houden als developer.

Bevestiging talk op RailsGirls Rotterdam

Ik mag een talk geven op het RailsGirls evenement in Rotterdam in april. Awesome! Tijdens de workshop worden verschillende lightning talks gegeven over diverse programmeer gerelateerde onderwerpen. Mijn talk zal gaan over mijn ervaringen met programmeren en het leren ervan met het doel de deelnemers te inspireren en te motiveren om er mee door te gaan.

Het is een leuke manier om iets terug te kunnen doen voor RailsGirls, het lijkt mij een awesome ervaring en een uitgelezen kans om andere developers te ontmoeten. Dat weekend heb ik dan ook de kans om koffie te gaan drinken met één van mijn coaches bij de RailsGirls workshop van Groningen.

UX —(User Experience)— bookclub

Om een goed beeld te vormen van de software ontwikkeling anno 2016 probeer ik mij ook te verdiepen in de andere disciplines in de techwereld. Podcasts, boeken en gesprekken met mensen uit deze wereld zijn mijn belangrijkste bronnen hiervoor.

Vorige week ben ik bij een UX bookclub meetup geweest om meer te weten te komen over wat UX’ers in 2016 bezig houdt. Deze keer was de eerste keer van de bookclub in zijn nieuwe vorm. Nu wordt er elke keer een boek behandeld maar wordt het boek ook gepresenteerd waardoor je kunt deelnemen aan de discussie, zonder dat je het boek hebt gelezen.

Het boek wat werd behandeld was You’re my favorite client van Mike Monteiro. Een aanrader om te lezen voor designers en developers in de techwereld maar ook daarbuiten. Als je geen vooraf gedefinieerd fysiek product verkoopt zul je de beschreven relatie met klanten herkennen. Het idee achter het boek is dat je het aan je klanten laat lezen om voor je een project aangaat met elkaar, je meteen kraakhelder hebt wat je van elkaar verwacht. Voor mij was het boek een feest van herkenning.

Het was nuttig om de meningen en interpretaties van de andere deelnemers van de meetup te horen. Zeer goed om andere invalshoeken de bespreken en dit is natuurlijk ook de meerwaarde van de bookclub. Daarnaast was het weer een mooie kans om met andere developers te spreken.De komende weken...

De eerste twee weken heb ik een beetje ruimte in de agenda gehouden om alle info die ik tot nu toe heb vergaard te verwerken, mijn talk bij RailsGirls voor te bereiden en we zijn bijna op de helft van dit half jaar dus tijd voor een beetje evaluatie!

Voor de tweede helft van dit half jaar staan er al veel verschillende awesome dingen gepland zoals RailsGirls Rotterdam en koffie met een aantal developers. Deze dingen hebben veel meerwaarde voor mijn doel om te leren programmeren maar nemen veel van mijn tijd buiten werk en stage in beslag.

Om te voorkomen dat de komende artikelen gaan over wat ik allemaal niet heb kunnen doen zullen de artikelen vanaf nu in plaats van twee wekelijks, vier wekelijks gaan verschijnen. Dit geeft mijn iets meer tijd om de artikelen te schrijven en de ruimte om al deze leuke dingen te gaan doen/meemaken.