Thursday 28 April 2016

05&06/10 TALKS, KOFFIE & CODE


De afgelopen weken stonden in het teken van talks (i.e. praatje, toespraak of lezing). Talks van mezelf, talks van anderen en gewoon één op één talks met koffie.

Zoals ik eerder al heb heb aangegeven wil ik de tech-wereld beter leren kennen en hoe kan dat beter dan door de mensen die er middenin zitten te ontmoeten?

RailsGirls Rotterdam

Zaterdag 16/04 ging mijn wekker om 04:30u en zat ik in de eerste trein richting Rotterdam om daar mijn eerste Talk te geven. In de trein had ik tijd om mij voor te bereiden (Anita, thx voor de tip!).

Het evenement was op kruipafstand van het Centraal station bij Firmhouse (tof bedrijf) in het ‘Groot Handelsgebouw’. Het was tot in de puntjes verzorgd; onthaald met ontbijt en s’middags een verzorgde lunch en top faciliteiten voor de talk. De hele dag veel inspirerende creatieve mensen ontmoet en een kijkje kunnen nemen in de keuken van de digitale ontwikkeling in het westen van Nederland.

Wieke Esschendal heeft voor de NOS op 3 Tech Podcast verslag gedaan van het RailsGirls Rotterdam evenement. Ze heeft o.a. Hester van Wijk (organisator van RailsGirls Groningen) geïnterviewd over waarom ze coach is geworden. Het item begint op 9:00 min.DjangoGirls Groningen #4

Een week later had ik de eer om ook op DjangoGirls Groningen mijn Talk te geven om met de ‘girls’ te delen wat ik het afgelopen jaar heb geleerd over hoe je het ‘leren programmeren’ aanpakt.

Spindle had zijn (awesome) kantoor in ‘The big building’ beschikbaar gesteld en ook dit evenement was weer in de puntjes geregeld zodat iedereen zich welkom en vooral op zijn gemak voelt. Het is toch wel een stap voor iedereen, je kent soms niemand en je bent onzeker of misschien de anderen allemaal wel veel beter zijn dan jij.

Een aantal van de mensen die onderdeel waren van de vorige editie van het evenement waren nu ook weer aanwezig en het was awesome om hun weer te spreken en om zo iets terug te kunnen doen. Voor mij is hier ook weer duidelijk geworden hoe belangrijk ervaring is bij het leren programmeren. Reindert-Jan Ekkers (initiatiefnemer DjangoGirls Groningen) vertelde: “Programmeren is een ambacht, je leert het echt door het vooral veel te doen.”

TEDx Groningen

Ik kijk/luister veel TED-talks en zou er graag een keer onderdeel van willen zijn. TEDx Groningen was mijn kans en kort na mijn inschrijving kreeg ik het bericht dat ik één van de 300 mensen was die toegang kreeg tot het evenement, awesome! Alledaags is sponsor van het evenement en heeft de app gemaakt. Ik heb daarom ook nog een klein beetje mee mogen krijgen van wat er komt kijken bij de organisatie van een TEDx evenement.

Cesar Eisma

Naast de Talks heb ik ook een inspirerende kop koffie met Cesar Eisma in het Douwe Egberts café in Leeuwarden gedronken. Cesar is een Front-end developer die ik heb leren kennen tijdens de GrafiMedia opleiding. Na GrafiMedia heeft hij de Minerva academie voor popcultuur in Leeuwarden gedaan. Hij heeft tijdens deze studie onderzoek gedaan naar welke kennis en vaardigheden hij nodig zou hebben om een kwalitatieve website te maken in Drupal.’ Vervolgens heeft hij zichzelf de benodigde technieken en talen aangeleerd en zich gespecialiseerd in het Drupal CMS. Hij werkt nu al een aantal jaren als freelance front-end developer.

Je zou Cesar kunnen kennen van diverse bands waaronder ‘The pioneers of love’ of van het, in de 00’s populaire InterSect IRC-netwerk onder de nickname ‘C17’. Hij was hier, zoals hij het zelf noemt, 'sysadmin-tiener’ van samen met een aantal vrienden waarmee hij het netwerk had opgezet op eigen servers.

Tot nu toe ben ik vooral backend-developers tegengekomen en het gesprek met Cesar heeft mij geholpen om een beeld te krijgen van wat front-end ‘tegenwoordig’ inhoud. Ik heb mij gerealiseerd dat je als goede front-end developer erg afhankelijk bent van verschillende technieken en deze technieken doorgronden essentieel is. Nog meer dan eerder zie ik dat het een vak apart is, wil je het goed doen.

Nieuwe mensen leren kennen

Deze maand veel (nieuwe) inspirerende mensen ontmoet. Op TEDx een industrieel ontwerper die er voor heeft gezorgd dat op Schiphol PET-flessen worden gerecycled en als toegangspashoesjes opnieuw worden 3D-geprint.

Op RailsGirls ontmoette ik een aantal wetenschappers die willen leren programmeren om meer met hun data te kunnen doen of ideeën hebben voor digitale oplossingen vanuit hun vakgebied. Één van hen vertelde dat leren programmeren haar vrijheid heeft gegeven. Daarnaast ontmoette ik hier Evelien Al, een junior-developer uit Rotterdam die voor mij bevestigde dat creativiteit en programmeren heel goed samen kunnen gaan.

Op DjangoGirls Groningen heb ik veel gedreven developers (en andere mensen uit de tech-wereld) ontmoet die (net zoals mij) graag hun steentje aan de ontwikkelingen van de tech wereld in het noorden willen bijdragen en ik kan niet wachten om hier deel van te uitmaken.

Alledaags

Het ‘Alledaags backlog’ systeem begint functioneel te worden. Ik heb de afgelopen weken samen met Bas en Gerben gewerkt aan de basis functionaliteit van het systeem. Denk hierbij aan het weergeven, aanmaken en verwijderen van informatie en het inloggen in het systeem. Dit is voor mij nog lastige materie maar Bas verzekerde mij er van dat het lastige deel nu achter de rug is.

Ik heb nu alle technieken die nodig zijn gebruikt en alle concepten zijn voorbij gekomen. Nu is het bouwen op wat ik al geleerd/gedaan heb.

Komende weken...

We hebben voor de ‘Alledaags backlog' een planning opgezet waarbij we de komende maand gebruiken om de basis af te kunnen ronden en de laatste maand kunnen gebruiken voor testen en het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid.

Verder staat in mei GitHub satellite Amsterdam gepland. Dit is een conferentie van GitHub waar medewerkers van o.a: Facebook, SAP, Spotify, Zalando, Heroku en GitHub spreken.

Hun payoff is: "GitHub Satellite is a celebration of the latest and greatest in software. Join us to learn how developers, founders, activists, and more create impactful technologies." Dit kon wel weer eens een mooie toevoeging worden op alle awesome ervaringen van het afgelopen half jaar. *nopjes*

Tot over 4 weken!